برنامه آموزشی اخلاق در سیستم های اطلاعاتی. (خادم))
قسمت شانزدهم
برنامه آموزشی خادم
قسمت: شانزدهم
عنوان: تاثیر فناوری اطلاعات و کاربرد نظریه های اخلاقی
- بسیاری از مباحث اخلاقی پیرامون رایانه ها و فناوری اطلاعات توسط دیدگاه تاثیر درباره فناوری اطلاعات مطرح شده اند.
- بطورمثال آیا رایانه ها انواع جدیدی از مسائل اخلاقی را بوجود آورند که خود نیازمند نظریه های جدید یا متفاوت اخلاقی است؟
- آیا تاثیر سایت های اینترنتی بر حق حریم خصوصی، تاثیر پخش دیجیتالی بر حق دسترسی به اطلاعات، تاثیر استفاده غیرمجاز از نرم افزارها بر حق مالکیت در این چهارچوب قرار می گیرد؟
- بنظر می رسد رایانه ها خلاء سیاست گذاری را نشان می دهند که نیازمند اندیشه و سیاست گذاری جدید است.
- هم چنین گفته می شود منابعی که از نظریه های اخلاقی کلاسیک نظیر فایده باوری و نتیجه باوری فراهم شده است برای غلبه بر مشکلات اخلاقی ناشی از طراحی و استفاده از فناوری اطلاعات کافی است.
سیاست های فناوری اطلاعات
- سیاست ها بعنوان راه های تنظیم کردن یا متعادل کردن ارزش ها یا حقوق متعارض در نظر گرفته یا ارائه شده اند. برای مثال ما به چه نوع سیاست هایی نیازمندیم تا از فرزندان خود زمانی که با اینترنت کار می کنند محافظت کنیم؟ این سیاست ها چگونه حق آزادی بیان را تحت تاثیر قرار میدهند؟ ما نیازمند چه نوع سیاست هایی هستیم تا از حقوق تولیدکنندگان محصول های دیجیتال حمایت کنیم؟
سیاست های فناوری اطلاعات ، یک اخلاق آشکارگرا
- از دیدگاه ساختارگرایانه، رابطه فناوری اطلاعات با جامعه، به نوع متفاوتی از تامل در اهمیت اخلاقی فناوری اطلاعات تمایل دارد.
- ساختارگرایان، فناوری شامل علائق خاص می شود و آرای سایرین درنظر گرفته نمی شوند. این امر بدان معنا نیست که طراحان همیشه از این مسئله آگاه هستند و آن ها هستند که تصمیمات اخلاقی و سیاسی می گیرند، بلکه آنها می کوشند تا مسائل روزمره دنیوی را حل کنند.
- برای مثال از دیدگاه اخلاقی، دستگاه های خودپرداز بانک ها خدمات خاصی را به افراد متقاضی ارائه می دهد. اما آیا یک شخص نابینا، یک معلول روی صندلی چرخ دار، کسی که حافظه ضعیفی دارد و یا به دلیل کم سوادی یا بی سوادی یا نداشتن مهارت و شناخت کافی از دستگاه، از استفاده از دستگاه های خودپرداز باید محروم باشد؟
- از منظر دیگر فناوری اطلاعات، سیاسی است، یعنی شامل بازی قدرت است و بنابراین بطور مستقیم اخلاقی است.
- در حقیقت، نگرانی مهم درباره روشی است که فناوری اطلاعات این ارزش ها و علائق را در منطق الگوریتم های نرم افزاری و مدارهای سخت افزاری پنهان می کند.
عنوان بخش آینده: فناوری اطلاعات، اخلاق و شیوه وجودی انسان
نظر دهید